Skip to main content
Energy

Energie-infrastructuur in de EU

Een van de belangrijkste prioriteiten voor de EU is ervoor te zorgen dat alle Europeanen toegang hebben tot een betrouwbare, schone en betaalbare energievoorziening.

De EU steunt, vaak grensoverschrijdende, energie-infrastructuurprojecten die efficiënt energie opwekken, opslaan en distribueren. Deze projecten dragen bij aan een meer geïntegreerd energiesysteem voor het realiseren van het energiebeleid en de klimaatdoelstellingen van de EU. Naast het verbinden van de energie-infrastructuur en het verder integreren van hernieuwbare energiebronnen en schone technologieën, maken deze projecten de EU minder afhankelijk van energie-import uit niet-EU-landen.

Onderstaande interactieve kaart toont de energie-infrastructuurprojecten van de EU en de belangrijkste energiebronnen per EU-land. Bekijk de kaart en ontdek meer!

Disclaimer

De projecten op deze kaart tonen enkele EU-beleidsresultaten voor energie-infrastructuur. Het is geen totaaloverzicht en deze projecten hebben geen hogere prioriteit dan de vele andere projecten die het EU-energiebeleid faciliteert en ondersteunt.

Energiebronnen

Gas

Gas omvat voornamelijk aardgas en afgeleide gassen.

Wind

De kinetische energie van wind die in windturbines (windmolens) wordt omgezet in elektriciteit.

Zon

De zonnestraling die wordt omgezet in warmte (warm water) en elektriciteit.

Hydro

De elektriciteit die wordt opgewekt uit de potentiële en kinetische energie van water in waterkrachtcentrales (exclusief de elektriciteit die wordt opgewekt in pompcentrales).

Nucleair

Nucleaire warmte is de thermische energie die wordt opgewekt in een kerncentrale (kernenergie). Deze wordt verkregen uit het splijten van atoomkernen, meestal van uranium en plutonium. 

Vaste fossiele brandstoffen

Vaste brandstoffen zijn fossiele brandstoffen waartoe verschillende soorten kolen en van kool afgeleide vaste producten behoren. Ze bestaan uit verkoold plantaardig materiaal en zien er meestal uit als een zwarte of bruine steen.

Olie- en aardolieproducten

Alle aardolieproducten zijn fossiele brandstoffen (gewoonlijk in vloeibare toestand) en omvatten ruwe olie en alle daarvan afgeleide producten (bijvoorbeeld door verwerking in olieraffinaderijen), waaronder benzine, diesel, stookolie, enz.

Biomassa

Organisch, niet-fossiel materiaal van biologische oorsprong, dat kan worden gebruikt voor warmteproductie of de opwekking van elektriciteit. Biomassa omvat: houtskool; hout en houtafval; zwart residuloog, bagasse (suikerrietpulp), dierlijk afval en andere plantaardige materialen en resten.

Gerelateerde links