Skip to main content
Energy

Energetikai infrastruktúra az EU-ban

Az EU számára az egyik legfontosabb prioritás az, hogy minden európai fogyasztó biztonságos, tiszta és megfizethető energiaellátásban részesüljön.

Az EU számos olyan projektet támogat, amelyek hatékony energiatermelést, -tárolást és elosztást biztosító infrastruktúrák kiépítését célozzák. Ezek a projektek sokfélék, közülük több határokon átívelő jellegű. Az uniós támogatás elősegíti, hogy integráltabb energiarendszer jöjjön létre, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani energiapolitikai és éghajlat-politikai célkitűzéseinket. A projektek összekapcsolják az energia-infrastruktúrát, és még jobban beépítik a megújuló energiaforrásokat és a tiszta technológiákat az uniós energiarendszerbe, ezen túlmenően pedig segítenek abban, hogy az EU csökkentse a nem uniós országokból származó energiaimporttól való függőségét.

Interaktív térkép

Az alábbi interaktív térkép aktuális áttekintéssel szolgál az EU energiainfrastruktúra-projektjeiről, és azt is feltünteti, hogy az egyes országok elsősorban milyen forrásokból állítják elő a villamos energiát. A térkép érdekes információkat kínál, melyeket Ön is felfedezhet, ha rákattint az Önt érdeklő országra.

Felelősségkizáró nyilatkozat

A térképen feltüntetett projektek az EU energiainfrastruktúrával kapcsolatos szakpolitikai eredményei közül szemléltetnek néhányat. A térkép nem jeleníti meg az összes projektet. A feltüntetett projektek mindössze példák – nem élveznek elsőbbséget az uniós energiapolitika által támogatott többi projekttel szemben, amelyek mind ugyanilyen fontosak.

Energiaforrások

Gáz

Gáz alatt elsősorban a földgázt és a gázszármazékokat értjük.

Szélenergia

A szélenergia a szél mozgási energiájából szélturbinákban előállított villamos energia.

Napenergia

A napenergia a vízmelegítésre (naphő) és villamosenergia-termelésre hasznosított napsugárzás.

Vízenergia

A vízenergia a víz helyzeti és mozgási energiájából vízerőművekben előállított villamos energia (a szivattyús-tározós erőművekben termelt villamos energia nem tartozik ide).

Atomenergia

A nukleáris hő atomerőművekben termelt hőenergia (nukleáris energia), amely atommaghasadás során keletkezik. A hasadóanyag rendszerint az urán vagy a plutónium. 

Szilárd fosszilis tüzelőanyagok (szén, tőzeg stb.)

A szilárd tüzelőanyagok fosszilis tüzelőanyagok, amelyek különböző szénfajtákat és szénből származó szilárd termékeket foglalnak magukban. Ezek elszenesedett növényi anyagokból állnak, és fizikai megjelenésüket tekintve általában fekete vagy barna kőzetre hasonlítanak.

Olaj- és kőolajtermékek

A kőolajtermékek (általában folyékony halmazállapotú) fosszilis tüzelőanyagok. Idetartozik a nyersolaj és a nyersolajból (pl. olajfinomítókban történő feldolgozás révén) nyert összes termék, köztük a motorbenzin, a dízelolaj, a fűtőolaj stb.

Biomassza

Más néven szilárd bio-tüzelőanyagok: hőfejlesztés vagy villamosenergia-termelés céljából felhasználható, biológiai eredetű, szerves, nem fosszilis anyagok. Ezek a következőket foglalják magukban: faszén, fa és fahulladék, feketelúg, kipréselt cukornád, egyéb növényi anyagok és maradékok, valamint állati hulladék.

Kapcsolódó linkek

A villamosenergia-mix az egyes tüzelőanyagok (energiahordozók) részaránya az uniós országok bruttó villamosenergia-termelésében.

Kapcsolódó linkek