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Question 1: 

 

The cost of organisation of “Deliverable D4: Match-making event” (p.10 of the tender 

specifications) must be delivered from the total budget of € 750,000 for this contract OR will 

the costs of this event be fully or partially funded by DG ENER (assuming the contractor 

identifies the participants etc.) with respect to venue, flight costs, speaker costs etc. 

 

Answer 1: 
 

Please be informed that the financial offer must cover the cost of all deliverables (from D1 to 

D5), including Deliverable D4, in accordance with Section 1.6 (Part E: Financial offer) of the 

Tender Specifications. 

 

Question 2: 

 

On pages 9-10, there seem to be three cross-references that lead to sections irrelevant to the 

discussed topic, namely: 

 

On page 9: "This activity is based on the work developed under the previous ones (3.2.2.i to 

3.2.2.iv), on the identification of barriers and bottlenecks to larger investment […]" 

 

On page 9: "The related activities to be reported are described in more details above in 

particular in 3.2.2.i and 3.2.2.ii." 

 

On page 10: "The activities to be reported are described in more details above in 3.2.2.v." 
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Section 3.2.2. seems not to exist – is it possible that these cross-references refer to sections 

2.2.2.i to 2.2.2.v, respectively? 

 

Answer 2: 
 

Please be informed that: 

 

- the first sentence of point v. Lessons learnt, recommendations (page 9) should read 

as follow: This activity is based on the work developed under the previous ones 

(2.2.2.i to 2.2.2.iv), on the identification of barriers and bottlenecks…… 

- the last sentence of point Deliverable D1 (page 9) should read as follow: The related 

activities to be reported are described in more details above in particular in 2.2.2.i and 

2.2.2.ii. 

- The last sentence of point Deliverable D5 (page 10) should read as follow: The 

activities to be reported are described in more details above in 2.2.2.v. 

 

Question 3: 

 

Is it possible to use a single one project to fulfill both criterion A1 and criterion A2 of the 

technical and professional capacity criteria (see page 15 of the document), or can a single 

project only used to fulfill either criterion A1 or A2? 

 

Answer 3: 

 

If your organisation has experience in a tender addressing both topics of Criteria 1 & 2, this 

can be submitted as one addressing both Criteria in which case you should submit a total of 2 

references. In such a case the tender addressing both Criteria 1 & 2, should have a minimum 

value of € 200,000. 

 

Question 4: 

 

Must the evidence to fulfil the criteria under the Technical and Professional capacity  (4.2.4 of 

the ToR, page 15) be related to projects completed entirely before the date of submission of 

the proposal.  

Specifically, may an ongoing project be considered as a valid reference for the whole amount 

of the project value? 

Can projects be considered as evidence that started prior to the mentioned three year period 

(still ongoing or closed within the last 3 years)? 

 

Answer 4: 

 

The projects that will be provided as evidence to fulfil the criteria under the Technical and 

Professional capacity must be completed before the date for submission of the proposals. 

 

Question 5: 

 

In the tender specifications you refer to the study "Study on Innovative Financial Instruments 

for First-of-a-Kind demonstration projects in the field of Energy". Let us know where the 

study is publically available. 
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Answer 5: 

 

The study will be publicly available only as of approximately August 2017.  

The tenderers are to prepare their methodologies in line with the requirements of Tender 

Specifications, taking into account that, after the conclusion of the contract, their work plan 

can be slightly modified with the purpose to avoid the duplication of the work to be done 

under the current contact and the study referred to in your question. 

 

 

 

 


