FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Contract notice: OJEU 2015/S 114-205916

Invitation to tender No. ENER/C1/2014-668 concerning

Study on the impact assessment for a new Directive
mainstreaming deployment of renewable energy
and ensuring that the EU meets its 2030 renewable energy target

Time-limit for receipt of tenders: 23/07/2015


Last update 24/06/2015


Question 1.	As stated in the Tender Specifications document (paragraph 2.6 financial offer):
1.1 Quoted prices must exclude VAT; the amount can be shown separately.
Can you confirm that consequently all budgeted/accepted expenses are only eligible for refund exclusive of the VAT share?  Thus, paid VAT amounts e.g. for travel expenses need to be covered by the Tenderer?
1.2 Travel and subsistence expenses are not refundable separately.
Does this mean all travel/subsistence expenses (daily allowance, accommodation, means of transportation) are refundable solely within the proposed budget? E.g. expenses for external attendees participating in a workshop need to be included in the Tenderers budget and will not be reimbursed in addition to the Tenderers budget?

Answer 1.	1.1 As a rule, transactions with the EU are exempted from VAT, based on the Protocol of Privileges and Immunities of the European Union, Article 3.The method to apply the exemption, vary by a Member State, from direct exemption (VAT not to be paid at all) to the return of the paid VAT by the at a later stage. 

This means, that the contract is not to be taxed with VAT. Correspondingly, the budget has to be indicated as VAT-excluded.

[bookmark: _GoBack]1.2 This indeed means that all travel/subsistence expenses (daily allowances, accommodation costs, cost of transport), as well as the expenses for external attendees participating in a workshop need to be included in the tenderer's budget – the financial offer -  and are refundable within the proposed budget, as a part of the grand total offer.  
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