
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON THE TEMPLATE FOR NATIONAL RENEWABLE ENERGY 
ACTION PLANS 

 
 

General questions 
 
 
 
Ø Do the sectoral targets have to add up to reach the national binding target? 

 
The sectoral targets have to be consistent with the national binding target set by Annex I A of 
Directive 2009/28/EC. They have to also be consistent with the minimum trajectory set by 
Annex I B. Moreover there is a minimum 10% requirement for renewable energy sources by 
2020 in the transport sector. 
 
 
 
Ø In addition to the provisions of article 4.4, how can modifications of the NREAP 

be made after the notification of the NREAP by the Member State in June 2010?  
 
The Directive does not provide for modifying/up-dating the NREAPs, except under the 
precise circumstances described in Article 4(4).  That is because the NREAPs are meant to 
provide renewable energy policy stability. Therefore credibility and reliability are of 
outstanding importance and modifications should generally be avoided. However situations 
may arise where adjustments could be necessary.   
 
Any amended NREAP will need, like the original NREAP, to be submitted to the 
Commission and will, like the original NREAP, be subject to evaluation and possible action 
(including the initiation of infringement proceedings) by the Commission. 
 
  
 
Ø Can other units be used than those indicated in the template? 

 
No, the indicated units should be used. If national statistics use other units, uniform 
conversion factors should be applied. For example, the unit 'toe' has been used in international 
energy statistics (Eurostat, IEA) for several decades. The reference for the use of 'toe' can be 
found in Eurostat and IEA energy statistics publications (1 ktoe = 41,87 TJ). 
 
 
 

 
 
 
 
 
 



Questions on concrete points of the Template 
 
 
Overall targets and calculations: 
 
Ø What is requested under point 5.2 (total contribution of energy efficiency and 

energy saving measures)? 
 
The template reflects the structure of Annex VI of Directive 2009/28/EC. This information 
has to be included when filling out table 1 in chapter 1. Therefore, at 5.2 nothing additional 
has to be included. 
 
 
Ø If the national consumption forecast has been done taking into account energy 

efficiency measures up to 2008 can that be used instead of 2009? 
 
In Table 1 under the heading "reference scenario" a scenario has to be presented taking into 
account only the energy efficiency and savings measures adopted before 2009. 
 
If scenarios only include energy efficiency measures up to 2008 (instead of 2009), please 
indicate this when presenting this Table. 
 
 
Ø Which scenario of Table 1 has to be used to calculate the amount of energy used 

from renewable sources to meet the national overall RES target and trajectory? 
 
 
The calculation of the amount of renewable energy needed to meet the overall RES target and 
trajectory should be based on the levels of energy consumption that the Member State 
actually expects, given, inter alia, its compliance with EU energy efficiency legislation. 
  

 

Concerning support schemes: 

Ø What kind of measures should be reported under Table 5 "Overview of all 
policies and measures"? 

This table offers a resume of all the policies and measures that are also described in more 
detail in chapter 4 of the NREAP. All measures, existing and planned, should be mentioned. 

  

Concerning heat pumps:  
 
Ø How is the seasonal performance factor (SPF) used in Annex VII defined?  

 
In general terms the SPF is the average ratio between the heat output of the heat pump and the 
auxiliary energy input (in final energy terms, e.g. kWhs of electricity) used to run it. The 
Commission will establish guidelines on how to estimate SPF and Qusable for the purpose of 



the Directive but as these are not expected before the deadline for the NREAPs, Member 
States will have to use assumptions which have to be clearly defined and explained 
 

Ø If there is only aggregated data available for geo- and hydrothermal heat pumps 
can it be presented in this aggregated form? 

 
For historical data (2005) there is very little to be done if geo- and hydrothermal were not 
reported separately. However for future years (from 2011 to 2020) estimations can be made. 
For these years separated data is expected. 
 
 
Ø The NREAP has to contain detailed information on heat pumps. When will the 

Commission make the "•" factor, needed to calculate the energy from heat 
pumps on accordance to Annex VII of Directive 2009/28/EC, available?  

 
A methodology to calculate the "•" factor which is one of the parameters necessary for 
estimating the contribution of heat pumps was presented and discussed at the meeting of the 
Renewable Energy Statistics working group meeting hosted by Eurostat in Luxembourg on 23 
October. This discussion revealed no major problems with the methodology proposed1, and 
the method proposed will thus be applied. It is to be noted that "•" develops over time and is 
likely to increase by 2020. 
 
 
Ø Will there be a harmonised approach for the SPF (seasonal performance factor) 

in Annex VII? 
 
By 1 January 2013 the Commission is required to establish guidelines on how Member States 
are to estimate the value of SPF for the different technologies and applications. So there will 
be guidelines, but the value will be estimated by the Member States.  
 
 
Concerning hydro pumping and normalisation: 
 
Ø How can natural inflow in pumped-storage hydropower plants be taken into 

account in Table 10a/b? What does "of which pumping" in row five refer to? 
 
For Table 10 a) and b) the row "of which pumping" should contain electricity produced from 
pumped water only. (This is not counted as electricity from renewable energy sources.) 
 
 
Ø How should natural inflow in pumped-storage hydropower plants be taken into 

account with regard to the total installed capacity? 
The question about how to deal with pumped storage capacity was also on the agenda of the 
Renewable Energy Statistics working group meeting hosted by Eurostat in Luxembourg on 23 
October, where different options were discussed. At this meeting it was agreed that national 
statistical agencies would explore possible options further with hydropower experts and 

                                                
1 See item 4.5 at 
http://circa.europa.eu/Public/irc/dsis/chpwg/library?l=/renewable_statistics&vm=detailed&sb=Title  



provide feedback to Eurostat by the end of 2009, after which conclusions should be drawn as 
to how to treat capacity of different types of hydro power installations. 
 
 
Ø How should climate change impacts (such as decreasing hydro power 

production) be reflected in hydro normalisation? 
 
The normalisation is not aiming to take out this effect from the calculation of the share of 
renewable energy consumption. If hydropower production is expected to fall due to 
decreasing precipitation, this should be reflected in the scenarios given to the extent possible. 
 
 
Concerning the transport target calculation: 
 
Ø In chapter 3.2 how is the transport target calculated? What is included in the 

denominator?  
 
Article 3(4)(a) reads: "for the calculation of the denominator….petrol, diesel, biofuels 
consumed in road and rail transport, and electricity shall be taken into account". In other 
words, the following four items must be included: 

1) Consumption of petrol for transport (all modes of transport, e.g. also aviation 
gasoline) 
2) Consumption of diesel for transport (all modes of transport, e.g. also rail or inland 
waterways consumption OF diesel) 
3) Biofuels used in road and rail transport 
4) Electricity used in any mode of transport (e.g. including for pipeline transport). 

 
LPG is NOT included in the denominator for the transport target, nor is aviation kerosene or 
any type of fuel used for international shipping. 
 
Ø For the calculation of the transport target in chapter 3.2, is the 2,5 factor for 

electricity from renewable energy sources applied both in the numerator and the 
denominator? 

 
Yes, the factor 2,5 should - as stated in the template – be applied for both the denominator and 
the numerator. Contrary to Article 3(4)(a) and 3(4)(b), Article 3(4)(c) applies to both the 
calculation of the numerator and the denominator (had the factor only applied to the 
numerator it would have appeared in point b). 
 
 
Ø Is footnote 17 in table 3 correct mentioning "electricity in land transport"? 

 
No, this is an error in the NREAP template. There is no qualification of the mention of 
"electricity" in the corresponding place in the Directive, and footnote 17 in the template 
should have read "electricity" without "in land transport".  This means, of course, that e.g. 
consumption in electric trains, trams and metros are included. 
 
 
 
 



Concerning biofuels: 
 
Ø In table 12 "bio-ETBE" covers the bio-ethanol part contained in ETBE or the 

total amounts of ETBE? 
 
"Bio-ETBE" covers the bio-ethanol part contained in ETBE.  
 
 
Ø What is the purpose of question 4.2.10(e) on protected areas? 

 
The purpose of 4.2.10(e) is to ensure that non-national sources of protection have not been 
omitted related to the implementation of Article 17 (3) b. 
 
 
 
Concerning biomass: 
 
Ø In 4.6.1 sentence 1 of paragraph 3 mentions wood chips, briquettes and pellets. 

The second sentence refers only to pellets. Is it correct? 
 
The other elements (chips and briquettes) should have also been mentioned, and should be 
included when elaborating on this point.  
 
 
Ø In table 7 of chapter 4.6.1 where can biomass from landscape preservation areas 

be included? 
 
In table 7 these items can be listed under B.2 i)"other". If so, it should be specified, what is 
understood under this item. 
 
 
Ø Do all Member States have to give detailed information on the transport sector 

(table 12, 4b) and bioenergy (table 7)?  
 
The tables referring to renewable energy in transport should be prepared by all Member 
States.  These are not optional. If some resource is not relevant that can be indicated with a 0. 
Table 7 on biomass has certain optional parts which are not obligatory, however all Member 
States should report on the other parts.   
 
 
Ø Hardly any reliable data can be produced on the import and export of biomass 

in Table 7 or Table 7a.  
 
Import and export of biomass should be estimated. 
 
 
Ø The terminology of the heading of Tables 7 and 7a is confusing. What is the 

relation with the terminology in the energy Statistics Regulation?  
 



The headings in table 7 and 7a should be understood in line with the energy Statistics 
Regulation. (See page 43 of the following link:  

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:304:0001:0062:EN:PDF)  
 
So the table heading should be understood as follows: 

Sector of 
origin  

(Amount of 
domestic 
resource) 

Production 
(m3/ton) 

Imported 
(m3/ton) 

Exported 
(m3/ton) 

Net amount 
Gross 

Consumption  
(m3/ton) 

(Primary 
energy 

production ) 
Gross 

consumption 
(ktoe) 

 
 
 
Ø What is the right interpretation of table 7a? Is it the estimated domestic 

potential supply of biomass for energy purposes OR the estimated domestic 
supply of biomass for energy purposes? 

 
The correct understanding is the estimated domestic supply of biomass for energy purposes. 

 
 
 
Concerning the buildings sector and district heating 
 
Ø In chapter 4.2.3, should electricity from renewable energy sources be included, if 

it is used for heating and cooling purposes in the building? 
 
Under section 4.2.3 the renewable energy use in buildings is covered taking into account local 
/ distributed production. If heat is generated through the use of electricity that is distributed 
through the grid (and not electricity produced and consumed in situ), the share of renewable 
energy sources used for that electricity should be not be reported under this section. The focus 
here is on locally produced and used electricity and heat from renewable energy sources. 
 
 
Ø In the introduction of 4.2.3 the phrasing "The focus here is on increasing local 

supply of heat and / or electricity to individual buildings" does not make sense.  
 
This sentence should be understood as "… increasing the share of renewable energies in local 
supply…". 
 
 
Ø Which part of the heat distributed in district heating/ cooling networks counts as 

renewable energy?  
 
Heat from non renewable energy sources that is distributed through a district heating network 
can not be counted as renewable energy. Only the part of heat production which is from 
renewable energy sources counts here. 
 
 
 
 
 



Concerning cooperation mechanisms: 
 
Ø For joint projects or statistical transfers will the price of the renewable energy 

transferred be published? 
 
Article 6(2) of the Directive stipulates that Member States notify the Commission of the 
quantity and price of statistical transfers, and this data will be made public as specified in 
Article 24 (2) (d) in an appropriate form, bearing in mind any requirement of confidentiality 
of commercially sensitive information. There is no obligation in the Directive to disclose the 
price of joint projects. 
 
 
Ø What does the forecast document have to contain? Does it have to contain 

information on biofuel trade? 
 
Article 4(3) requires Member States to publish and notify to the Commission the estimated 
use of statistical transfers and joint projects for the whole period up to 2020. It does not refer 
to physical trade. Therefore, no information on biofuel trade is required here. The 
Commission has proposed to Member States that the data of the forecast document follow the 
same format as the relevant section of the national renewable energy action plant template. 
 
 
Ø What happens if the NREAP will report different national targets and 

consequently a different need for the use of the cooperation mechanism than the 
forecast document? 

 
It might be the case that national target setting will be finalised after the submission of the 
forecast document by 31 December 2009, and therefore the estimated use of the cooperation 
mechanism changes. In case there are changes these should be indicated in the NREAP. It is 
more important to submit the forecast document on time than to communicate there the final 
estimations used in the NREAP. This is because the forecast document is intended to provide 
other Member States with a sense of the scope for making use of the Directive's cooperation 
mechanisms. 


